Saturday, February 18, 2012

Historien om prevensjon

Gjennom mange år har folk prøvd å finne måter å kontrollere fruktbarhet og forhindre svangerskap. Selv om i de tidligste tidene folk hadde liten eller ingen anelse om hvordan kvinner ble gravid, det var mange mekanismer og ulike metoder brukes i mange gamle kulturer for å unngå svangerskap. Mange av disse metodene hadde ingenting å gjøre med samleie eller loven av conceiving en baby og, selvfølgelig, hadde lite om noen effekt på fødsel kontroll. Slike metoder var danser, amuletter og ritualer. Noen metoder, men var selv om de ble brukt uten kunnskap om hvordan å bli gravid, gamle modifikasjoner av moderne metoder for prevensjon brukes selv i dag.


I tider da graviditet ble antatt å være styrt av åndene, månen eller solen, ble ritualer, myter, danser og amuletter populært middel til å kontrollere fruktbarhet. Det var tider da graviditet og childbirth var farlig til kvinners liv. Død-hastighet under childbirth eller etter det var høy, og kvinner prøvde å unngå graviditet, spesielt når de hadde allerede mange barn. Metodene for fødsel kontroll ble overlevert fra kvinne til kvinnen rolig. Det er kjent at i kulturer hvor månen ble antatt å være kraften i oppfatning, kvinner tendens til å sove utilgjengelig for måneskinn for å unngå graviditet. I noen andre kulturer ble kaster mais kjerner, epler, eller spiker til et godt eller springing på en magisk time antatt å hjelpe en kvinne å bo un-pregnant for en måned. En annen ritual, som var tenkt å bidra til å forhindre uønsket graviditet gikk over graver av død kvinnelige forfedre.


Antikke romerske kvinner legger en lær veske fylt med kattens leveren på sin venstre fot under samleie å forhindre graviditet. Noen kvinner mente at spitting tre ganger i en frosk munn var en god metode for prevensjon. Europeiske kvinner tenkte at de kunne forhindre graviditet ved å slå bakover et hjul av en Mølle ved midnatt. Og i mange kulturer kvinner wore stadig ulike halskjeder og amuletter, som var ment for å ha nytte av å kontrollere act av conception.


Noen tid senere naturlig familieplanlegging teknikker kom inn i hodet av gamle kvinner. Metoden rytme, kjent og brukes av noen kvinner selv i dag, ble introdusert av en gresk gynecologist Soranus, i det andre århundret CE. Han antydet at kvinner bør unngå sex de dagene da ovulation oppstod fordi han trodde de var deretter mest fruktbare. Men var han helt galt forutsatt at ovulation oppstod under dagene av menstrual blødning. I tillegg til rytme-metoden anbefales Soranus kvinner å holde pusten og trekke sine organer tilbake under sex for å stoppe sperm inn en kvinnes kroppen. Han har også foreslått en kvinne å hoppe bakover sju ganger etter samleie eller sitte på bøyde knærne å forårsake Nysing. Disse metodene hadde ingen vitenskapelig grunnlag, og dermed var ikke effektive i fødsel kontroll.


En annen metode, med kunnskap om ovulation og sin effekt på oppfatning var kontinuerlig bryst-mating til et barn var tre år gammel. Noe visste kvinner at bryst-foring måtte forhindre ovulation og derfor de var ikke i stand til å tenke.


Den eneste metoden som hadde deretter og fortsatt har nå en hundre prosent effektivitet i fødsel kontroll ble avholdenhet. Derfor mange kvinner hadde blitt med i klostrene og ble nonner. For andre kvinner var ikke fullstendig rusfrihet mulig på lang sikt, men noen religioner og etiske grupper hadde perioder når sex var forbudt, som under Lent eller annen religiøs eller etiske helligdager. Men hadde disse ingen virkning på fødsel kontroll.


En av de eldste metodene, som hadde noe å gjøre med kunnskap om hvordan kvinner ble gravid, ble brukt i Egypt rundt 1500 BC. Det antas å være den eldste contraceptive. Suppositories som er laget av krokodille dung eller honning, ble brukt av kvinner. Det ble antatt at stoffet selvklebende kunne stoppe hvit væsken fra en mann inn en kvinnes kropp. Dette sannsynligvis bare motet en mann fra å ha samleie med en kvinne som brukes i disse suppositories.


Nå til dags medisinske fremskritt og moderne teknologi har gjort mange forskjeller i seksuelle liv av menn og kvinner. Kvinner har en rekke metoder for prevensjon de kan velge disse dager for å beskytte mot graviditet og seksuelt overførbare sykdommer. Forskere er i ferd med å innføre en ny metode for prevensjon for menn – den mannlige prevensjon pillen. Det er imidlertid mange mennesker i verden i dag, som fremdeles bruker ulike gamle prevensjon metoder for å unngå uventede svangerskap. Hvor langt har vi virkelig kommer fra gammel tid?

No comments:

Post a Comment